Möblera klassrummet efter arbetsform
De flesta möbleringar ”blir” mer eller mindre fasta. Här kommer jag att propagera för att ändra möbleringen efter hur det är tänkt att eleverna ska arbeta. Det förutsätter att eleverna lär sig att möblera om klassrummet på en minut eller två. Alla tar tag i bord/bänk/stol och drar sitt möblemang till sin position. Alla gör det samtidigt och med några förutbestämda grundmöbleringar går det på en minut med lite träning. Tiden det tar tjänar läraren in på en effektivare användning av möblering som ett pedagogiskt stöd i arbetet.
Här visas tre grundmöbleringar. Gruppmöblering, helklass enskilt och samma i par. Forskning visar att eleverna vid enskilt arbete jobbar bäst i ”helklass enskilt”. Den möbleringen kan också fungera bra om eleverna sitter i par och tränas att hjälpa varandra, vilket kan avlasta läraren. Att ändra mellan ”helklass enskilt” och ”helklass par” tar 15 sekunder, för att dra isär eller ihop borden/bänkarna. Även helklassundervisning fungerar bra med dessa två framåtvända möbleringar.
Tre grundmöbleringar, ”helklass enskilt”, ”helklass par” och ”grupp”
Gruppmöblering fungerar sämre både för enskilt arbete och helklassundervisning. Undervisning i helklass förutsätter att eleverna orkar sitta vridna 90 grader i sidled så att de är vända mot läraren. Vanligtvis tröttnar eleven och vrider antingen sin stol, eller vänder sig åter mot en kamrat i gruppen.
Gruppmöblering
Ett problem vid enskilt arbete i gruppmöblering är att om en elev tittar upp från sitt arbete, så kan det uppstå kontakt med samtliga 5 övriga elever i gruppen. Börjar en prata med en annan, smittar det lätt av sig så att fler dras in i konversationen.
Jag ställer mig tveksam till grupper om 6 för elever som inte är vana att arbeta i grupp. Bättre då att börja i ”helklass par” där eleverna byts varannan vecka tills alla vant sig vid att jobba i par med alla. Anledningen är att i en grupp med sex elever, kan 15 relationer bildas. (Räkna pilarna). Om elever arbetar i par uppstår endast en relation, vilket är lagom att hantera för ovana elever. Steget är ganska långt till att utöka till tre-grupper och förutsätter att pararbete fungerar mycket bra i alla konstellationer. Att möblera från ”helklass par” till tre-grupper är ganska enkelt genom att varannan par-rad delas och går till tvågruppen framför eller bakom. Samma sak med 4-grupper men det förutsätter lång gruppträning i par och tregrupper. Det förutsätter även att det finns en tanke och mening med hur samarbetet i grupp ska berika arbetet som exempelvis vid ”kooperativt lärande”.
Gruppmöblering om 6 är inte rekommenderat alls då gruppen är för stor för de flesta elevers ”grupparbetskompetens”. (Ändå är detta inte en ovanlig möblering i många skolor) Jag skulle här sätta 4-grupper som maximal storlek och endast för de elever som är väl tränade i grupparbete.
Att låta eleverna sitta i grupper om sex under helklassundervisning eller enskilt arbete innebär risk för minskad studiero och ökning av störningar. Risken ligger i att antalet möjliga och onödiga relationer mellan elever ökar dramatiskt. (Räkna pilarna i de alternativa möbleringarna)
För en klass som är ny och inte alltid fungerar bra, skulle jag rekommendera enbart ”helklass enskilt” och ”helklass par” att växla mellan. Grundmöbleringen är ”enskilt” och endast när det är planerat att eleverna ska samarbete, att de flyttar ihop i par. Helklass enskilt fungerar väl för helklassundervisning kopplat till att elever fortsätter med individuellt arbete efter genomgång.
En sådan strategi för möblering kan sedan utökas med arbete i par och grupp i den takt elevernas färdigheter växer. Om eleverna är väl drillade i att flytta om i klassrummet kommer en omflyttning att bara ta en minut eller två. Och läraren kan experimentera med alternativa möbleringar.
Ett komplement till övergång från helklassundervisning till arbete enskilt kan vara att samla elever som ofta är i behov av mer hjälp framme vid läraren medan övriga sätter igång med sina uppgifter. I exemplet ovan är det en tredjedel av klassen som får ytterligare hjälp att komma igång. Eleverna kan vara stående runt läraren eller sittande om de tar med sina stolar. De återgår sedan till sina platser när de tror sig kunna fortsätta på egen hand. Det skulle kunna innebära att några elever blir kvar med läraren under en större del av lektionen, beroende på hur uppgiften är anpassad för spridningen i klassen.
Detta kan också lösas genom att eleverna sitter i par och lär att hjälpa varandra genom olika strukturerade rutiner.